Logga in

Events

  • No Events

Vädret på Valsta

To display a chart, please install "WP Business Intelligence Lite" plugin

Handla från utlandet

Tänkte skriva lite om hur det fungerar att handla t.ex. rc-detaljer och dylikt från olika butiker som finns där ute och som inte tillhör EU. Jag kommer inte att gå in på moms- och skattesatserna då detta är rätt trassligt.

Vi kan börja med att säga att handla från dessa butiker är inte så mycket svårare än att handla från t.ex. Hobbex eller Ellos, dock finns det några saker man bör tänka på och det är dessa jag tänkte ta upp.

Då vi tillhör EU kommer vi att hamna i situationen att vi köper både utanför EU och innanför EU. Det största skillnaden är att inom EU så slipper vi införselavgifter så som moms och tullavgift. Handlar vi utanför EU så kan vi komma att få betala dessa avgifter.

Här är några av de butiker som många av vi som pysslar med RC handlar från. Dessa fungerar riktigt bra och är välkända:

Hobbyking: Denna butik tillhandahåller billiga batterier och fartreglage och elmotorer, samt är en av världens största butiker för flygplan och dess komponenter. Butiken är enkel att orientera sig på, det är enkelt att skaffa sig ett konto samt att handla där. Man ser direkt vikten på det man ska köpa och det är enkelt att gå vidare för att se fraktavgifter och dylikt.

LiquidRC: Denna butik tillhanda håller väldigt mycket delar till rc-bilar men även båtar och flygplan. De har ett stort utbud av många kända märken. Ett stort plus är att de har väldigt billig frakt. Frakten är ALLTID 0.99 dollar, även till Sverige.

Towerhobbies: En väldigt blandad sida med det mesta till både båtar, bilar och flygplan.

R2hobbies: En salig blandning av det mesta som har med radiostyrt att göra.

Utöver dessa så finns naturligtvis Ebay där det finns massor med olika detaljer att köpa. Dock så är det väldigt olika beroende på vad man köper och vem man handlar av på Ebay så det tänker jag inte gå in mer på.

I många butiker visas priserna i US-dollar, och vi kan räkna med att en dollar ligger omkring 7 svenska kronor. Men när vi ska handla så kommer frakt, moms och tull. Därför så är det ganska normalt att räka med 9-9.50 svenska kronor innan paketet är hemma, då har vi fått med både moms och tull.

De flesta butiker vi handlar av använder sig av Paypal som betalningsmedel. Paypal finns som svensk webbsida och är ett sätt att föra över pengar till en butik eller till en privat person på olika sätt. Via den sidan så slipper man lämna ut sina kontouppgifter till några andra än just Paypal. Paypal är välkänt och används i de flesta stora länder och av många butiker som säljer produkter av olika slag.

På Paypal skaffar man sig ett konto och binder där sitt kontokort med t.ex. VISA eller Mastercard eller dylikt till det kontot. Paypal har även vissa försäkringar och dessa kan man läsa om på deras sida. En stor fördel är att Paypal finns på svenska och är därför lätt att förstå och läsa sig till olika saker. Ägna gärna ett par minuter åt att läsa på deras sida om hur det fungerar och vad som gäller.

När tull och moms räknas ut beror det på värdet av det gods vi handlar och det skrivs på ordersedeln som följer med paketet när det är packat. Vissa butiker ger dig som handlar möjligheten att ändra detta belopp till ett lägre för att slippa betala den högre momsen som då blir. Detta är naturligtvis upp till var och en att göra. Men skulle paketet av någon anledning skulle komma bort så finns det en transportförsäkring, skulle den gå in och ersätta dig så får du bara tillbaka värdet som står på ordersedeln och inget annat. Risken att ditt paket fastnar och blir liggande i tullen ökar om värdet minskas kraftigt, eftersom det verkar orimligt att stora/tunga grejer skulle kosta en så pass liten summa.

Momsen betalas OFTAST när du hämtar ut paketet på ditt utlämningsställe, går paketet med UPS eller DHL kan det vara så att det kommer ett brev i efterhand från DHL eller UPS där du ska betala in momsen. En vanlig inbetalning som en räkning eller faktura, inga konstigheter alls eller så får du betala när dom kommer till dörren med ditt kontokort t.ex.

När tullen släpper ditt paket går det till postens kontor på Arlanda. Du kommer vanligen få hem paketet ca 2 dagar efter att posten fått in det.

Den totala tiden från att du lägger ordern och betalt den kan du räkna med tar ca 2 veckor. Det är lite olika på olika företag och hur och med vilka det skickas. Vissa skickar med DHL och vissa med China post, eller UPS. Förfarandet är nästan lika.

Från de flesta så får du ett mail med kollinummer och var du kan söka ditt paket vad det är någonstans och när det beräknas vara framme.

Nu kan det tänkas vara så att när du läst detta så verkar det vara trassligt, men det är enkelt. Du gör en beställning och betalar den sedan väntar du och gissningsvis så dyker det upp hos ditt utlämningsställe och du får betala momsen på plats.

Ang. garanti som säkert dyker upp när man ska handla. Visst är det enkelt att handla i samma stad.. går det sönder.. bara att gå dit och be om nytt. Här gäller lite andra saker, du har vanlig garanti och det står på websidan där du handlar på vad som gäller. Dock är det så att om du köpt en sak för låt säga 500:- och den går sönder, då får du naturligtvis skicka tillbaka den MEN du får betalareturfrakten. Och dom vill att du skickar med spårbart paket vilket innebär t.ex. DHL eller UPS. Att skicka tillbaka produkten till dom kostar i runda slängar 5-600:-. Alltså är det inte värt att skicka tillbaka den för det kostar mer än att köpa en ny. Detta är dom medvetna om och kan därför hålla ett lägre pris då dom sällan har några reklamationer. Som vanlig svensk butik så får vi räkna med att kunder kommer tillbaka och vill ha nytt på garantin. Kostnaderna för detta måste läggas på produktens ursprungspris, därför blir det dyrare i Sverige.

Man kan ändå förvänta sig att genom att handla från utlandet där både tillverkning och arbetskraft är billigare än i Sverige så bör priset ligger någonstans mellan 60-80% lägre än här hemma. Hur mycket billigare beror ju naturligtvis på vad det är för produkt, moms, tull etc.

Genom att handla på detta sätt kan vi spara en del pengar, men vi stödjer då inte heller våra svenska butiker som kämpar för sin överlevnad. Så innan du handlar: kontrollera priset i Sverige och stirra dig inte blind på bara priset. Den support, hjälp och garanti vi får här går inte att jämförs med pengarna vi tjänar på att handla från utlandet. Sen är det upp till dig att avgöra vad din ekonomi säger.

MVH Thomas Carlsson.

Lämna ett svar